Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Κυριακή 12/10 - 8.00μμ: Μεφίστο


πρώτη προβολή για το φετινό χειμώνα

Κυριακή 12 Οκτωβρίου στις 8.00 μ.μ.
Μεφίστο (Mephisto) του Ίστβαν Σζάμπο (Istvan Szabo)
Σενάριο  Peter Dobai, Istvan Szabo (Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Klaus Mann)
Παίζουν: Κλάους Μπαρία Μπραντάουερ, Κριστίνα Ζάντα, Ιλντίκο Μπανσάγκι
Ουγγαρία 1981,144’, έγχρωμη

            Βρισκόμαστε στη Γερμανία του μεσοπολέμου. Ο Henrik Hoefgen (Klaus Maria Brandauer), ένας ταλαντούχος ηθοποιός ενός μικρού θιάσου του Αμβούργου, φιλοδοξεί να μεταβιβάσει τις πολιτικές του θέσεις στο κοινό μέσα από ριζοσπαστικές θεατρικές φόρμες, αλλά και να ξεφύγει από τη μιζέρια της επαρχίας. Ο “βολικός” γάμος του με μια σύζυγο αστικής καταγωγής θα τον βοηθήσουν να προσληφθεί στο θέατρο του Βερολίνου, όπου θα έχει την ευκαιρία να υποδυθεί πλήθος ρόλων, με κορυφαία στιγμή την ερμηνεία του στο ρόλο του Μεφιστοφελή από τον Φάουστ του Γκαίτε. Όταν το ναζιστικό κόμμα θα έχει πλέον καταλάβει την εξουσία, ο Henrik θα πουλήσει σταδιακά την ψυχή του στους ναζί προκειμένου να εξασφαλίσει την καλλιτεχνική του ανέλιξη και να καταλάβει τη θέση του διευθυντή του θεάτρου. 

             Όπως ο Φάουστ πουλάει την ψυχή του στο Μεφιστοφελή (διάβολο) προκειμένου να τον ξανακάνει νέο, έτσι και ο Henrik Hoefgen σε μια σύγχρονη εκδοχή του ίδιου μύθου, πουλάει την ψυχή του στο ναζιστικό καθεστώς, εναλλάσσοντας συνεχώς ρόλους μεταξύ σκηνής και ζωής.

            Ο σκηνοθέτης, αναπαριστώντας έξοχα τη δεκαετία του 30, εξετάζει ενδελεχώς τις σχέσεις τέχνης και πολιτικής, εξουσίας και ηθικής, τονίζοντας την κυριαρχία ενός πολιτισμικού και πολιτικού σκοταδισμού. Το “Μεφίστο”, είναι η καλύτερη στιγμή του Ούγγρου σκηνοθέτη με τον Κλάους Μπαρία Μπραντάουερ να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου