Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

13/10: Πώς να ξεφορτωθούμε τους Άλλους

Πώς να ξεφορτωθούμε τους άλλους - Hvordan vi slipper af med de andre (2007)
1h 35min

Είδος: Πολιτική σάτιρα    Χώρα παραγωγής: Δανία
Σκηνοθέτης   Anders Ronnow Klarlund
Σεναριογράφος Rasmus Botoft | Anders Ronnow Klarlund


Ηθοποιοί Soren Pilmark | Louise Mieritz | Soren Fauli | Lene Tiemroth | Lene Poulsen | Poul Glargaard | Marie Caroline Schjeldal | Niels Weyde | Kim Sonderholm

Στη Δανία του (πολύ κοντινού;) μέλλοντος, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν. Μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου, η πολιτεία ψηφίζει ειδικό κανονισμό τον οποίο ονομάζει «New Copenhagen Criteria». Σύμφωνα με αυτόν, όσοι προσφέρουν στην κοινωνία λιγότερα από όσα καταναλώνουν, θα πρέπει να εκτελούνται... Ολα τα «παράσιτα», όλοι οι αργόσχολοι, όλοι οι αντιπαραγωγικοί, αλλά και οι μετανάστες, κυρίως οι μαύροι, θα πρέπει να φύγουν από τη μέση! Βέβαια, πρώτοι απ' όλους θα πρέπει να φύγουν οι κομμουνιστές και οι άλλοι πολιτικά ανυπάκουοι!

Ο στρατός ξεκινάει ένα εντυπωσιακό πογκρόμ συλλήψεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Δανίας. Ο ταγματάρχης Κρίστιαν Άντερσον αναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο «στρατόπεδο συγκέντρωσης». Για τις ανάγκες της ιδιότυπης αποστολής του, κλείνει υπόπτους στο προαύλιο ενός δημοτικού σχολείου, ωσάν να προσπαθεί να προσομοιάσει τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο! Στο εσωτερικό του σχολείου λαμβάνουν χώρα οι ανακρίσεις. Ο Άντερσον προΐσταται αυτών, ενώ τον παρακολουθεί από κοντά ένα μέλος του Κοινοβουλίου, ο Φόλκε, για την ομαλή διεξαγωγή των πάντων.

"Το «Πώς να ξεφορτωθούμε τους άλλους», είναι πολιτική σάτιρα. Και σαν τέτοια μοιάζει υπερβολική. Ωστόσο, όλα τα «υπερβολικά» που συμβαίνουν στην οθόνη συμβαίνουν και στη ζωή. Μόνο που στη ζωή συμβαίνουν, για την ώρα, καμουφλαρισμένα! Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως είναι λιγότερο σκληρά και λιγότερο απάνθρωπα! Πως το σύστημα δεν είναι φασιστικό και δολοφονικό, όσο αυτό της ταινίας!

Οταν θα τελειώσει ο εξονυχιστικός έλεγχος κάποιους από τους κρατούμενους θα τους εκτελέσουν και κάποιους άλλους θα τους φορτώσουν στα καράβια και θα τους στείλουν στην Αφρική! Η νέα τάξη πραγμάτων θα επιβληθεί! Και θα είναι καθαρή. Οπως ήλπιζε ο Χίτλερ για τη δική του κοινωνία!"

Άντερς Ρόννοου Κλάρλουντ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου