Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

8/12 Ο ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΣ (Rumble Fish, 1983)


Σκηνοθεσία
Φράνσις Φόρντ Κόπολα
Ηθοποιοί
Ματ Ντίλον, Μίκι Ρουρκ, Βίνσεντ Σπάνο, Ντένις Χόπερ




Μετά την εμπορική αποτυχία της ταινίας "Μια μέρα, ένας έρωτας", ο Κόπολα έστρεψε την προσοχή του σε δύο παραγωγές χαμηλού κόστους, βασισμένες στα νεανικά βιβλία της Σούζι Χίντον: "The outsiders" (προβλήθηκε στην Ελλάδα ως "Αουτσάιντερς, επανάστες χωρίς αύριο) και "Ruble fish", ή, κατά την ελληνική απόδοση, "Ο αταίριαστος". Οι "Αουτσάιντερς" είχαν προγραμματιστεί να προβληθούν το φθινόπωρο του '82, όμως ο Κόπολα καθυστέρησε γιατί ξαναγύρισε μερικές σκηνές μέχρι το Μάρτιο του '83. 

Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν και πολύ ικανοποιημένος, γιατί στη μέση των γυρισμάτων αποφάσισε να γυρίσει, ένα ακόμα έργο με το ίδιο θέμα και το ίδιο συνεργείο, που εμβάθυνε περισσότερο μερικές ιδέες των "Αουτσάιντερς" και είχε πιο προσωπικό ύφος από αυτούς. Έτσι αυθόρμητα γεννήθηκε "Ο αταίριαστος", μια κατά τον Κόπολα "πειραματική ταινία", που αποτελεί μια βαθύτερη και πιο προσωπική απόδοση της ίδιας προβληματικής που συνανατάμε στους "Αουτσάιντερς". 

Η ταινία με με την ιδιαίτερη χρήση των κινηματογραφικών τεχνικών (παράξενες γωνίες της κάμερας, εξπρεσιονιστική ασπρόμαυρη φωτογραφία, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, ποιητικός διάλογος, κ.α.) παραπέμπει σε ευρωπαικές ταινίες τέχνης, παρά σε αμερικάνικο χολιγουντιανό κινηματογράφο. 

Έκανε επίσης διάσημο τον Ματ Ντίλον που παίζει τον ρόλο του Ράστι Τζέιμς, του όχι ιδιαίτερα έξυπνου εφήβου, ο οποίος πρέπει να καλύψει το κενό που άφησε ο αδερφός του (Μίκι Ρουρκ). Υπνωτικός, αινιγματικός, παράδοξα διορατικός, ο "Αταίριαστος", είναι μια υπέροχη ταινία και η αγαπημένη δουλειά του ίδιου του Κόπολα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου