Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

Δευτέρα 12/03 στις 20:00 - Mustang

MUSTANG, ΑΤΙΘΑΣΕΣ (2015) 95'  
 Deniz Gamze Ergüven
η γυναικεία σεξουαλικότητα θεωρείται ύπουλη και επικίνδυνη δύναμη, που πρέπει αρχικά να καταστέλλεται και εν συνεχεία να διαφεντεύεται αποκλειστικά από τους άντρες.


Το Mustang είναι μια ταινία για το επίμονο κυνήγι της ελευθερίας.
Μέσα σε ένα συντηρητικό, πατριαρχικό περιβάλλον μεγαλώνουν 5 νέες κοπέλες. Δεν μπορούν να βγουν μόνες τους από το σπίτι, πρέπει να ντύνονται συντηρητικά, να παρακολουθούν σαπουνόπερες. Και φυσικά δεν μπορούν να ορίσουν οι ίδιες το μέλλον τους, ποιον θα παντρευτούν: οι γάμοι τους θα προκύπτουν από προξενιό. Όσο διεκδικούν όμως περισσότερες ανάσες ελευθερίας, τόσο περισσότερο εγκλωβίζονται σε ένα σπίτι, που σταδιακά θα μετατραπεί σε φρούριο & θα ελαχιστοποιήσει κάθε δυνατότητα διαφυγής.
Η Deniz Gamze Ergüven στο Mustang πραγματεύεται θεμελιώδη ζητήματα, που δεν αφορούν μόνο κοινωνίες όπως η Τουρκική, άλλα είναι περισσότερο οικουμενικά, όπως η ισότητα των φύλων και τα αναχρονιστικά έθιμα, που αν και περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, οι κοινωνίες τα αποδέχονται σε μεγάλο βαθμό χάριν της παράδοσης.
Στις «Ατίθασές» της έχει θέση η ενδοοικογενειακή αποσιώπηση, η κάλυψη των ατασθαλιών από τα γηραιότερα θηλυκά μέλη του σογιού, το έμφυτο χιούμορ ενός λαού γεμάτου αντιφάσεις, τα σκοτεινά μυστικά εντός της οικογένειας, η καταπίεση μιας ολόκληρης πατριαρχικής κοινωνίας. Ο βαθμός στον οποίο επικεντρώνεται σε αυτά η Εργκιουβέν δεν είναι πάντα ο ίδιος. Η ίδια προτιμά απλά να εφιστά την προσοχή, να γνωστοποιεί τις καταστάσεις & να προτείνει τρόπους αντιμετώπισής τους, χωρίς να καταφεύγει σε διδακτικές υπερβολές.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου