Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2019

Κυριακή 06/01 στις 20:00 - BlacKKKlansman

  BlacKKKlansman 
Σκηνοθεσία: Spike Lee 
Έτος: 2018 
Διάρκεια: 140' 

Klansman ήταν το φιλμ (η γέννηση ενός έθνους) του Γκρίφιθ 1915, στο οποίο δοξάζεται & μυθοποιείται η δράση της Κου Κλουξ Κλαν: στο φιλμ οι Λευκοί συμπεριφέρονταν βίαια λόγω των πολιτικών δικαιωμάτων 1871 που δόθηκαν στους Μαύρους!

Δεκαετία του '70 Black man o αστυνομικός Ron Stallworth -μέσω Εβραίου συμπτωματικά, αλλά τόσο στη συνέχεια ενταγμένα στην όλη θεματική- διεισδύει ως την ηγεσία της τοπικής Ku Klux Klan. Φυσικά η άλλη ηγεσία, αυτή της αστυνομίας, διασυνδεμένη, όπως και του στρατού, στο κρίσιμο σημείο σταματά τις έρευνες.

Ο Spike Lee συνδέει τη δύναμη του μέσου (Γκρίφιθ), τη συχνά μικρόθωρη αντίληψη των κινημάτων στην αντιμετώπιση τέτοιου δολοφονικού μεγέθους οργανώσεων, την ύπαρξη στα ανώτατα αξιώματα πλυντηρίων, κυρίως όμως, την πολιτική, συμβατική μεταμφίεση των εγκληματικών οργανώσεων (Πολιτική:Ένας άλλος τρόπος να πουλάς μίσος!) και ξεκινά καμπάνια ως αρχηγός κόμματος  ο αρχιμάγιστρος της Κου Κλουξ Κλαν με κουστούμι πια:
αγαπώ τους μαύρους, όχι βία, ενάντια στις τράπεζες!

Λεπέν, Τραμπ, Ελληνική Αυγή, Ορμπάν
Ό,τι παρακολουθούμε σήμερα.

Γι'αυτό εξάλλου ο Spike Lee συνδέει εύστοχα τα συμβάντα στο Σάρλοτσβιλ με τα αυτοβιογραφικά γεγονότα του Stallworth του φιλμ. 

_____
  
Ατάκες από το φιλμ

Απομακρύνονται από το παλιό, βίαιο, ρατσιστικό στυλ.

Λοιπόν, να τι πουλάνε. Να γίνουν συμβατικοί.

Ο τωρινός Μεγάλος Μάγιστρος της Klan (1970!) κυκλοφορεί πάντα με σακκάκι τριών κομματιών, δεν τον έχουν δει ποτέ με κουκούλα ή ρόμπα δημοσίως και τώρα λέγεται "εθνικός διευθυντής". Οπότε έχει ξεκάθαρα βάλει στο μάτι τα υψηλότερα αξιώματα.

Πολιτική. Ένας άλλος τρόπος να πουλάς μίσος!

Καταφατική πράξη, μετανάστευση, έγκλημα, νομική αναθεώρηση.

Κανένας δε θέλει πια να αποκαλείται φανατικός!

Η ιδέα είναι λοιπόν, κάτω από όλα αυτά, να μπορέσουν να το δεχθούν οι καθημερινοί Αμερικανοί.. να το υποστηρίξουν,  μέχρι που τελικά, μια μέρα,
να βάλει κάποιον στον Λευκό Οίκο που να το ενσαρκώνει!
{50 χρόνια πριν προφητικός ο Ron Stallworth}

____
Ku Klux Klan : φυλή, κύκλος,Λευκή καθαρότητα,  αντιμεταναστευτική πολιτική, αντισημιτισμός, ισλαμοφοβία, υπεροχή λευκού πολιτισμού. Στην ουσία παραστρατιωτικές οργανώσεις, μύηση, λευκός χιτώνας, κώνος σκέπαστρο κεφαλιού, σταυρός, παρελάσεις εκφοβιστικές, βία, σαδισμός, δολοφονίες.
Εβραίοι: παντοδύναμοι, εξωτερική απειλή
Μουσουλμάνοι: κατώτεροι, εσωτερική απειλή
Ξεκινά στα 1860 & παίρνει φόρα με τη "νομιμοποίησή" της μέσω της ταινίας Klansman ή η γέννηση ενός έθνους του Griffith 1915, εισάγει τους καιόμενους σταυρούς & ρόμπες του...φιλμ και δέχεται συστηματική χρηματοδότηση, λειτουργώντας ως επιχείρηση.

Συμπερασματικά, στην Ευρώπη κυρίως & την Αυστραλία, ο ταξικός χαρακτήρας επικαλύπτει το ρατσιστικό παράγοντα: Οι μουσουλμάνοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα και φτωχότερη εκπαίδευση στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, ενώ οι μουσουλμάνοι στις ΗΠΑ έχουν υψηλότερο εισόδημα και εκπαίδευση από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το Ισλάμ θεωρείται απειλή για το κοσμικό κράτος του (απάντηση στις εκκλήσεις ορισμένων μουσουλμάνων για το νόμο περί βλασφημίας).  Στις Κάτω Χώρες, το Ισλάμ θεωρείται κοινωνικά συντηρητική δύναμη που απειλεί την ισότητα των φύλων και την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας.


BlacKkKlansman Soundtrack List
 1. Gone With the Wind
 2. Hatred At Its Best
 3. Main Theme
 4. Ron’s Theme
 5. Firing Range
 6. No Cross Burning Tonight
 7. Patrice Library
 8. Ron Meets FBI Agent
 9. Connie and the Bomb
 10. Guarding David Duke
 11. Tale of Two Powers 1
 12. Tale of Two Powers 2
 13. Tale of Two Powers 3
 14. Woodrow Wilson
 15. Klan Cavalry
 16. Ron’s Search
 17. Patrice Followed
 18. Here Comes Ron
 19. White Power Theme
 20. Partner Funk Theme
 21. Main Theme – Ron
 22. Blut Und Boden (Blood and Soil)
 23. Photo Opps
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου