Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Κυριακή 14/04 στις 20:00 - Ο χορός της πραγματικότητας

  Ο χορός της πραγματικότητας -
La Danza de la Realidad
Σκηνοθεσία: Alejandro Jodorowsky
Έτος: 2013
Διάρκεια:130'
Ο μικρός Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι μεγαλώνει στη χιλιανή Τοκοπίγια της δεκαετίας του ’30 και σε μια έντονα πολιτικοποιημένη ουκρανοεβραϊκή οικογένεια. Αν και βασισμένη σε αληθινά περιστατικά, η ταινία απέχει πολύ από να χαρακτηριστεί πιστή σε… οτιδήποτε. Ο πάντα ανήσυχος Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι («El Topo», «Santa Sangre») στήνει από τα υλικά της αστείρευτης φαντασίας του έναν ξέφρενο «χορό της πραγματικότητας», στον οποίο τα πάντα είναι πιθανά. Ακόμα και η αλήθεια. 
Μια αλήθεια απόλυτα κινηματογραφική, η οποία χτίζεται πάνω σε μια απολαυστική αφηγηματική αυθαιρεσία που περιλαμβάνει κοινωνική κριτική, σουρεαλιστικά ιντερμέδια, φιλοσοφικά τσιτάτα, πολιτικά ανορθόδοξο χιούμορ, ψυχαναλυτικά και μεταφυσικά σύμβολα, αλλά και μια σειρά από μικρά θαύματα που μας ταξιδεύουν από το σύμπαν του Λουίς Μπουνιουέλ και του Φεντερίκο Φελίνι σε εκείνο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.
Ο Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι αντί να μας αφηγηθεί μια βιογραφία σε πρώτο πρόσωπο, χρησιμοποιεί το πρόσωπο του πατέρα του ως αντίβαρο των παιδικών του χρόνων και όσων επιτευγμάτων κατάφερε ο ίδιος στον χώρο της τέχνης. Κριτικό όσο λίγες ταινίες του, μιλάει για την οικονομική κρίση, την κρίση αξιών, το θέατρο του παραλόγου στην καθημερινότητα μας αλλά και τις πληγές στις πολιτικές ιδεολογίες. Μέσα από τον "χορό της πραγματικότητας", με άνεση επαγγελματία χορευτή και σε ρόλο "καβαλιέρου", οδηγεί το κοινό σε όσα θυμάται αλληγορικά το μυαλό του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ένα Φελινικό δημιούργημα που η αλήθεια και το ψέμα, το όνειρο και η πραγματικότητα, η ιστορία και οι παραφράσεις της, η λογική και το παράλογο γίνονται ένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου