Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

1/4 TRUE GRIT


Αληθινό θράσος

True Grit. ΗΠΑ, 2010. Σκηνοθεσία-σενάριο: Τζόελ και Ιθαν Κοέν. Ηθοποιοί: Τζεφ Μπρίτζες, Ματ Ντέιμον, Χάιλι Στάινφελντ, Τζος Μπρόλιν. 110'




Εξαιρετικό, λυρικό γουέστερν γύρω από ένα ανήλικο κορίτσι που αναθέτει σ' έναν ξοφλημένο και πότη, αλλά γρήγορο στο πιστόλι, σερίφη να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της. Υποψήφια για 10 Οσκαρ ταινία.
Πρόκειται για ένα γουέστερν βασισμένο περισσότερο στο βιβλίο που έγραψε το 1968 ο Τσαρλς Πόρτις παρά στο γουέστερν που γύρισε το 1969 ο Χένρι Χάθαγουεϊ, και που χάρισε στον Τζον Γουέιν το Οσκαρ ερμηνείας. Ενα γουέστερν εκδίκησης, στο οποίο οι Κοέν κατάφεραν να αναπτύξουν μερικά από τα γνωστά τους θέματα, που συναντάμε σε μερικές από τις καλύτερες ταινίες τους: από τους αποτυχημένους ήρωες μέχρι το ρόλο της γυναίκας σ' έναν κόσμο ανδροκρατούμενο, εδώ ακόμη περισσότερο στην περίοδο της Αγριας Δύσης.
Σ' αντίθεση με την ταινία του Χάθαγουεϊ, τη φορά αυτή παρακολουθούμε την ιστορία από την πλευρά της Μάτι, του 14χρονου, δυναμικού και πεισματάρικου κοριτσιού (εξαιρετική η Χάιλι Στάινφελντ), που ακολουθεί τον σκληροτράχηλο πότη σερίφη του Τζεφ Μπρίτζες (στην καλύτερη ίσως ερμηνεία του) και έναν κάπως φαντασμένο, ναρκισσιστή αστυνόμο του Τέξας (ένας πολύ καλός Ματ Ντέιμον), στην περιπλάνησή τους στις πιο απόμερες, αφιλόξενες, χιονισμένες -και ινδιάνικες- περιοχές της Αγριας Δύσης, σ' αναζήτηση του δολοφόνου του πατέρα της.

Με ωραίους, κοφτούς διαλόγους, διανθισμένους με άφθονο χιούμορ, με διάφορους εκκεντρικούς χαρακτήρες του Φαρ Ουέστ, με τη δράση να εναλλάσσεται αρμονικά με σκηνές ηρεμίας, με τους ανοιχτούς αφιλόξενους χώρους να χρησιμοποιούνται δραματουργικά σε σκηνές που θυμίζουν τα καλύτερα γουέστερν του Μπαντ Μπέντικερ και του Σαμ Πέκινπα (υπεύθυνος για την έξοχη φωτογραφία ο μοναδικός Ρότζερ Ντίκινς) και με έναν Μπρίτζες να ερμηνεύει με λεπτότητα και σωστό, μετρημένο χιούμορ τον Ρούστερ Κόγκμπερν, έναν πιστολά, που προτιμούσε να σκοτώνει τους περισσότερους καταζητούμενους παρά να τους πιάνει ζωντανούς, οι Κοέν έφτιαξαν ένα από τα πιο απολαυστικά, ταυτόχρονα συναρπαστικά, ρεβιζιονιστικά γουέστερν των τελευταίων χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου